Freshman akusztikus gitárok


Az elmúlt időszak ismerettágító írásai után most bizonyára üdítőleg hat egy új, hazánkban  is megjelent akusztikus gitármárka a Freshman termékcsaládjának a bemutatása.

A cégről, történetéről sokat nem, inkább a gitárjaikról lehet többet tudni. Annyit azonban mindenképpen megtudhatunk, hogy Skóciában működnek és igen tekintélyes választékot kínálnak a legnépszerűbb formájú akusztikus gitárokból. A választék kiterjed az alacsonyabb  árfekvésű  gitárokon át egészen a professzionális szintig, melyek hangzása, kivitele jól tükröződik árukban. Az alábbiakban bemutatnám a kínálat legérdekesebb darabjait.


Renegade RENDN


A bemutatást az árkategória kezdetét képviselő  Renegade sorozatba tartozó RENDN jelű 70.100,- Ft-ba kerülő modellel kezdeném.  Ebben a kategóriában a gitárok anyagai rétegeltek, azonban a kivitelük annyira hibátlan, hogy ezt nem lehet könnyen észrevenni, csak az avatott szem tudja megállapítani vagy, ha az ember elolvassa a jellemzőit.
Még a fület is képes becsapni, ugyanis amikor először próbáltam meg voltam győződve, hogy a teteje biztosan tömör. Csupán az ára miatt voltak kétségeim, mert a 70 ezres kategóriában már senki a világon nem gyárt tömör tetejű gitárt. A meglepő hangzásnak azonban megvolt az oka, ugyanis a tető lényegesen vékonyabb rétegelt lemezből készült, mint az általában szokásos. Súlya is kisebb volt és ez mind előny a hangzás számára.
Renegade RENVWR


A másik  Renegade típust is kipróbáltam, egy kisebb, de gömbölydedebb testformájút, melyet Folk Body-ként nevesítettek.  Ára ennek is 70.100,- Ft.
Az ismertetőben írt Sitka Spruce és Mahogani rétegelve értendő, azaz amit a szem láthat a tetőn az a  lucfenyő réteg, a káván és a hátlapon a mahagóni réteg, a többi réteg szokás szerint  ismeretlen vagy legalábbis beazonosíthatatlan faanyag.  A gitárt kipróbálva azonnal feltűnt, hogy arányosan, kellő hangerővel szólalt meg, jó hangkitartás mellett. Ebben az árkategóriában szokatlan hangminőséget tapasztaltam.  Ma már tudjuk, hogy a rétegelt falemez nem éppen a legszerencsésebb hangszer anyag, de ha az kellően vékony,  akkor jobban érvényesül a membrán hatás azaz képes nagyobb amplitúdóval a mély tartományban is gazdagabb hangot produkálni.
A nyak kényelmes, mintha egy Martin gitárt fognék a kezemben. A testmérete is nagymértékben hozzájárul a kényelmes tartáshoz. A hangolókulcs zárt, olajban fut.
Maple Ridge FA1FN


Kipróbáltam egy OM fazonú gitárt is a Maple Ridge sorozatból.  Típusjele FA1FN. Selyemfényű lakkozása és hibátlan kivitele nagyon vonzóvá teszi a 88.000,- Ft-os gitárt. Kávájának és hátlapjának anyaga rétegelt mahagóni, a tető rétegelt lucfenyő.

A gitár fejformája harmonikusan illeszkedik a test alakjához, a mahagóni színhez pedig jól illenek az aranyozott hangolókulcsok. A gitár kényelmes tartású és hangja megfelel árkategóriájának.
Apollo Collection 1 DC


A következőként egy az Apollo Collection sorozatba tartozó Apollo 1 DC típusjelű  Dreadnought Cutaway fazonú gitárt volt alkalmam kipróbálni. A gitár ára: 147.000,- Ft
Ennek a hangszernek a teteje tömör lucfenyő, azonban hátlapja és kávája rétegelt mahagóniból készül.
A kivitele kifogástalan. Selyemfényű lakkozása elegánssá teszi. Az előzőhöz hasonlóan aranyozott, borostyánszínű műanyag gombokkal szerelt hangolókulcsai vannak.


Cedar Creek FA250 GAC


Egy következő fokozatnak számít a Cedar Creek sorozatból való 191.800,- Ft-ba kerülő  FA250 GAC modell.  A gitár a Martin szabvány szerinti OOO, Grand Auditorium néven ismert testformát viseli. Ez a gitár tömör lucfenyő tetővel , tömör mahagóni hátlappal és kávával , nyaka mahagóniból, fogólapja indiai rózsából készül.

Aranyozott hangolóin a kulcsok borostyán színű műanyagból vannak, mely még inkább kiemeli a mahagóni és a lucfenyő harmóniáját.
A gitár – egyelőre még - rendelkezik egy Fishman Isys 201 típusú beépített piezzo hangszedővel és elektronikával. A gyártó azonban folyamatosan áttér az olyan AER elektronikák használatára, mint például az AER AK15+ hangszedő rendszer, mely beépített mikrofonnal kiegészített piezzos hangszedővel rendelkező előerősítő.

Hangja viszonylag kiegyenlített, hangkitartása igen jó.


Cedar Creek FA400 GA


A Freshman gitárok drágább darabjaiból is volt alkalmam egyet kipróbálni. Ezek a hangszerek már teljesen tömör anyagokból készülnek. A kipróbált modell az FA400 GA típusjelet viselte. Ára 382.600,-Ft. Ebben a kategóriában már plüssel bélelt kemény tokot is adnak a hangszerhez.
Lakkozása magas fényű, minden részletében makulátlan kivitelű, nagyon szép munka. Egyetlen modell sincs túldíszítve, visszafogott eleganciája sokáig gyönyörködteti a szemlélőt.


A Freshman gitárok választéka tovább folytatódik, ahol valójában már a faanyagok magas minőségi fokozata szabja meg a gitár árát és persze a hangját is. A felső árkategóriáját azonban nem volt alkalmam kipróbálni.

Összegezve az élményeimet, a legmeglepőbb hangzást árához képest a Renegade sorozat 70 ezres kategóriájú gitárjai mutatták és meggyőződésem, hogy ez a sorozat találkozik a piac elvárásaival és népszerű lesz a vásárlók körében.

Köszönöm a AER Magyarország képviselőjének, hogy a kipróbálhattam a hangszereket és ennek élményét megoszthattam az olvasóinkkal.


Kapcsolódó linkek:         http://www.freshmanguitars.net

                                              

Szabó Sándor

2013-11-05 11:46:42