XIII. Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál 2014


Újra elérkezett a Nemzetközi Akusztikus Gitárfesztivál ideje, az idén immár 13. alkalommal. A tavalyi évhez hasonlóan 4 koncertet rendezünk és igyekeztünk a 13. alkalomhoz méltóan minden eddiginél különlegesebb programot kialakítani. Ezúttal csak egy külföldi vendéget hívtunk meg, de a fellépőkben nem lesz hiány, mert színvonalas magyar előadókkal pótoljuk a külföldiek hiányát. Nagyon fontos, hogy 13 év után megmutassunk valamit a magyar felhozatalból is. Zeneileg színes tartalmas produkciók lesznek.
A külföldi vendégünk a kanadai Edward Powel lesz. Nyugati származása ellenére keleti zenét játszik saját maga által tervezett és épített hangszerén. Egzotikus és érdekes zenéje nagyon jó kontrasztot ad a többiek produkcióihoz. A Chillio együttes Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitárduója nem teljesen ismeretlen, hiszen koncertjeinken már léptek fel néhány évvel ezelőtt. Hangulatos zenéik hiányoznak a magyar zenei életből, ezért is esett rájuk a választás. Az Ad Libitum Gitáregyüttes és Szerdahelyi Tamás egy gitár kvartettet alkotva adnak ízelítőt saját zenéikből és feldolgozásaikból. Szabó Sándor meglepetés programmal jelentkezik, ugyanis ezúttal nem saját szerzeményeket ad elő, hanem olyan zenéket fog játszani, amiket akusztikus gitáros pályafutása alatt sohasem játszott, de egyáltalán nem állnak tőle távol. Így például a programjában szerepelnek a hetvenes évek híres rock zenéinek akusztikus feldolgozásai, néhány a jazzből ismerhető örökzöld és pár egzotikus zenedarab, megmutatva egy másfajta zenei arculatát is. A négy koncert közül az első koncerten, Törökszentmiklóson, Szabó Sándor régi muzsikus társa Bakondi András fog játszani az Ad Libitum helyett.Helyszínek és időpontokFellépők


Edward Powell (Kanada) http://www.edwardpowell.com
Edward Powell Kanadában született. Több, mint 30 éven át, mint professzionális muzsikus bejárta az egész világot. A 80'-as 90'-es években eljutott Indiába és Közép-Ázsiába, ahol egy évtizeden át tanulta a keleti muzsikát és időközben a hangszerépítést is kitanulta Faruk Turunz török hangszerkészítő mesternél. Hamarosan, egy az indiai rága és az arab makám zenére is egyaránt alkalmas hangszert épített, melyet elnevezett ragmakamtar-nak, és mára ezen a területen is jelentőset alkotott. Ez a különleges kétnyakú sokhúros hangszer szinte a védjegye lett és azóta immár több, mint 20 különböző példányt épített. Zenéjében az indiai és a közép-ázsiai zene ötvöződik . 2000 óta 6 önálló albumot jelentetett meg. Gyakran játszik együtt keleti muzsikusokkal fesztiválokon. Hazánkban már járt néhány alkalommal.
Chillio, Antoni Arnold és Hórvölgyi Péter gitár duója 2004-ben alakult. Ezt az ígéretes magyar gitárduót két eltérő zenei kultúrából érkeő gitáros alkotja. Antoni Arnold, a rock zene felől érkezett, míg Hórvölgyi Péter klasszikus a zenéből. Így a duó arculatát a belső kontraszt és sajátos zenei szerepvállalásuk rajzolja ki. Zenéjük ezért egyfajta friss szintézisét mutatja a rock és a jazz muzsikának, miközben a klasszikus gyökerek hangzásuk kimunkáltságában érezhető. A muzsikusok külön-külön is aktívak. Antoni Arnold 7 éves kora óta gitározik, autodidaktaként kezdte a gitározást és mára az egyik legkeresettebb "session gitáros" lett, számos ismert hazai sztár albumán működött közre. Hórvölgyi Péter zenei általános iskolában, csellóval alapozta meg zenei tudását, 14 évesen kezdett gitározni előbb önállóan, majd elvégezte a Zeneművészeti Főiskolát, ezután Németországban, Augsburgban tanult. Itt tette meg első határozott lépéseit a "könnyű zene" irányába is. Pályáját végig kísérik saját szerzeményű dalai, színpadi művekhez írt zenéi.

Szabó Sándor www.sandorszabo.com
A sokhúros és bariton gitárok mestere a gitár nemzetközi birodalmában. A kilencvenes évek közepétől pályája lassanként a kortárs akusztikus gitárzene nemzetközi világa felé irányult. Zenéjében az ősi keleti hagyományok mellett a kortárs muzsika, a népzene és a jazz is jól hallható. Egyéni hangvételű játékával, jellegzetes hangzásával és kompozicióival mára a nemzetközi akusztikus gitár világának elismert művésze lett. Mint egy gitáros utazó " nagykövet", Európában az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Koreában és Indiában is rendszeresen koncertezik. Nagyon termékeny muzsikus, több mint 40 hanglemezen hallható játéka. Az elmúlt 13 évben sokat tett az akusztikus gitárzene hazai kultúrájáért. Kezdeményezője és szervezője a hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztiválnak.
Ad Libitum Gitáregyüttes és Szerdahelyi Tamás. Az Ad Libitum Gitár együttes 1999 őszén alakult Budakeszin. Az Ad Libitum név jelentése "tetszés szerint", mivel repertoárjukon a reneszánsztól a XXI. század zenéjéig mindenféle stílusú mű megtalálható. A koncertjeinken saját darabjaikat, illetve könnyűzenei átiratainkat is előadják.
Az együttes tagjai: Bárkányi Ágota, Rónai-Czentár Katalin, Kocsis Tamás.Koncertjeinkre rendszeresen hívnak meg vendégművészeket. Az idei fesztiválra Szerdahelyi Tamás gitárművészt kérték fel, hogy gitárjátékával színesítse előadásukat Megalakulásuk óta számos hangversenyt adtak Budapesten, Pest megyében és az ország más területein egyaránt. Felléptek többek között templomokban, múzeumokban, jótékonysági rendezvényeken, fesztiválokon, kiállítás-megnyitókon, konferenciákon, esküvőkön, egyetemeken. Megalakulásuk 10. évfordulója alkalmából adták ki első hanglemezüket "ÁLOM" címmel, melyen a gitár együttes repertoárjának gyöngyszemei csendülnek fel.
Bakondi András

1965-ben született Törökszentmiklóson. Zenei tanulmányait gyerekkorában kezdte magántanárnál, majd 1983-ban kezdett el tanulni Szabó Sándornál. Ettől kezdve az akusztikus gitár lett a fő hangszere és zenei érdeklődése elsősorban a jazz felé fordult. 1985-től Bagi Lászlóval létrehozták a Bagi-Bakondi gitárduót. Koncertjeik programja főleg jazz standard-ek, modern jazz kompozíciók átirataiból állt. 1989-ben előadóművészi engedélyt szereztek az Országos Rendező Irodánál. A ’80-as évek második felétől a gitárduó mellett Szabó Sándor Alföldi Szabadzene Alkotóműhelye nevű gitártrió tagja. Ezzel a formációval olyan rangos helyeken lépett fel, mint a Kassák Klub Budapesten, vagy a Modern Music Festival Bulgáriában. A trió több darabban is hallható Szabó Sándor Sanctified Land című CD-jén, ami Nagy Britanniában jelent meg 1991-ben. Ezen kívül még a SZAMABA együttes Hypnos és Anima lemezén is játszik egy-egy felvételen. 2012-től csak a szóló műsorával lép fel. Gyakran szerepelt vendégként a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karnagyok Kamarakórusának koncertjein, ahol filmzenékből készített átiratokat játszott szólóban. 2013-ban fellépett a törökszentmiklósi Nemzetközi Akusztikus Gitáresten Szabó Sándor, Szátvári Csaba, Carlos Dorado és Steve Baughman társaságában.  


2014-04-13 19:43:14